Home Geluk Vragen en antwoorden over (hoog) gevoeligheid + 5 praktische tips

Vragen en antwoorden over (hoog) gevoeligheid + 5 praktische tips

by Renske Reniers
Vragen en antwoorden over (hoog) gevoeligheid + 5 praktische tips

Q: Jij schrijft en deelt dingen over (hoog) gevoeligheid, hoe weet ik of of ik (hoog) gevoelig ben?

A: De reden dat jij deze blog leest (en wellicht andere boeken of bronnen raadpleegt omtrent gevoeligheid) is wellicht omdat je ergens voelt of weet dat dit op jou van toepassing is/kan zijn.

In mijn eigen leven merk ik dat ik bijvoorbeeld veel moeite heb met oppervlakkigheid (koetjes en kalfjes), ik was als kind al bezig met mezelf waarom vragen stellen, ik snapte bijvoorbeeld vaak niet waarom we in zo’n snelle wereld leven en dat maakte dat ik me gestresst en onzeker voelde. Ik werk het liefst op mijn eigen tempo ( ben soms heel productief en geïnspireerd en op andere momenten komt er weinig uit mijn handen en zie mezelf daarom geen 9 tot 5 baan hebben), vind verwachtingen lastig. Ik houd me graag bezig met creativiteit en spiritualiteit (zingeving), ben gevoelig voor sfeer (in groepen), ik heb naast dat ik ervan houd met anderen te verbinden (extravert) veel alleen tijd nodig, waarin ik graag de natuur en rust opzoek. Ik voel intuïtief veel aan (met name van anderen) en heb de neiging te gaan zorgen, kan me goed verplaatsen in anderen en vind het daarom vaak moeilijk om mijn eigen grenzen aan te geven (juist omdat ik zo geleerd heb om voor anderen te zorgen/ me op anderen te richten) waardoor ik stressgevoeliger ben en overprikkeld raak. (Let op! Dit hoeft niet allemaal van jou op toepassing te zijn, ik deel graag mijn eigen ervaring met hooggevoeligheid).

Ik zelf ben zowel extravert (naar buiten gericht, vind het tof om bijvoorbeeld voor groepen te staan, vind mensen heerlijk, houd ervan om nieuwe dingen/plaatsen/mensen/de wereld te ontdekken) en tegelijkertijd ook introvert (ik heb het nodig om regelmatig naar binnen te keren; heb een drukke binnenwereld – daar laad ik van op – om zo weer naar buiten te treden).

Hoe komt dit?

Omdat de informatieverwerking van iemand die gevoeliger is, anders werkt dan iemand die dat niet is. We voelen meer binnen onszelf (binnenwereld; emoties/ gevoelens) als buiten onszelf (anderen/(werk)omgeving). Het is een eigenschap die we hebben. Een onderdeel van wie we zijn, buiten alle andere kwaliteiten en talenten die je als mens tot je beschikking hebt. Je kunt dus niet zeggen; ik ben hooggevoelig en dat is alles wat ik ben, daarmee zou je jezelf tekort doen.

Feiten:

Volgens onderzoek blijkt dat 20% hooggevoelig is; oftewel 1 op de 5 mensen (en ik denk stiekem dat er steeds meer zijn en bijkomen). Ze noemen het ook wel sensitiviteit of HSP (High Sensitive Person).

Via deze websites kun je een test doen of meer lezen over hooggevoeligheid:

https://www.hooggevoelig.nl/quiz/hsp-test-2/

https://onesessioncoaching.nl/hsp-hoogsensitiviteit-3/ben-hoogsensitief-test/

https://femkedegrijs.com/5-hsp-kenmerken/

Q: Door mijn gevoeligheid voel ik mij anders dan anderen en dat maakt me soms eenzaam, hoe komt dat?

A: Omdat jouw informatieverwerking letterlijk anders werkt dan anderen. Emoties, gevoelens, prikkels komen anders bij je binnen. Daarnaast voel jij (naast dat jouw eigen prikkels harder binnenkomen) ook dat van anderen en de buitenwereld – en dat kan als doodvermoeiend  en als ‘last’ worden ervaren (zeker als dit nieuw voor je is en je er bijvoorbeeld pas net achter bent dat je hooggevoelig zou kunnen zijn). Het is begrijpelijk dat je je hierin soms anders voelt (en daardoor onbegrepen of eenzaam) (Als je bijvoorbeeld met mensen wilt praten over wat je hebt meegemaakt of voelt en anderen je niet lijken te begrijpen of je zelfs raar aankijken – als je bijvoorbeeld een afspraak hebt toegezegd maar waarbij je toch voelt dat je liever alleen wilt zijn en mensen het jammer vinden dat je afspraken afzegt en dit moeilijk vind om te doen. Of als je bijvoorbeeld het idee hebt aan andermans verwachtingen te willen voldoen qua loopbaan of sociale verplichtingen en jij eigenlijk diep van binnen voelt dat dit anders voor jou werkt of is.)

Q: Wat betekent overprikkeling? Hoe voelt het om overprikkelt te zijn?

A: Een prikkel is informatie die binnenkomt via jouw zintuigen (horen, zien, proeven, voelen, ruiken) of via onze gedachten of ons lichaam. We krijgen er per dag duizenden binnen.

Voor mij voelt overprikkeling als een soort van kortsluiting. Ik ben dan te ver over mijn eigen grenzen heen gegaan. Op zulke momenten loopt mijn hoofd over met van alles wat ik zou moeten of willen doen (op zulke momenten spelen doemscenario’s en angsten vaker op), maar komt er heel weinig uit mijn handen. Ik word letterlijk prikkelbaar tegen mijn omgeving en wil me het liefst afsluiten van de wereld. Dit gebeurt bij mij bijvoorbeeld wanneer ik te veel zeg wanneer ik nee voelde, als ik te veel plannen heb/ een te volle agenda en weinig me-time inplan, als ik tijd en energie geef aan anderen (geven zijn wij heel goed in als gevoeligen) en te weinig rekening houd en incheck bij de behoeften van mezelf.

Als puber uitte dit zich bij mij in woede uitbarstingen; ik voelde me ontzettend onbegrepen bijvoorbeeld en daardoor kon ik heel boos worden. Het moest er letterlijk uit. Ook dit kan gebeuren als je hooggevoelig bent (ook als je niet gevoelig bent natuurlijk); dat er opeens kortsluiting plaatsvind en je afreageert op je buitenwereld.

Q: Ik ervaar mijn gevoeligheid als een last in mijn dagelijks leven, kan dit ook anders?

A: Zoals ik in het eerste antwoord al beschreef, is je gevoeligheid een eigenschap. Een onderdeel van wie dat jij bent (je bent nog zoveel meer!)

Ik heb heel lang de overtuiging gehad (wie weet jij ook) dat deze gevoeligheid er niet mocht zijn (omdat er bijvoorbeeld in je familie of omgeving weinig begrip voor was en zij veelal reageerde op jouw boosheid/ woede uitbarstingen – terwijl jij gewoon super overprikkeld was en behoefte had aan een knuffel of luisterend oor) waardoor ik me ontzettend raar en anders heb gevoeld. We hebben vaak al vanaf jongs af aan geleerd dat het belangrijk is om voor anderen te zorgen en er waren misschien overtuigingen over goed was en minder goed. Ik ben me gaan aanpassen aan dat waarvan ik zag dat anderen dit deden en wat ik hoorde (en dit is heel normaal, alleen heb je nu de kans om het anders te gaan doen!). Dit kostte mij heel veel energie. Misschien nog wel meer als de gevoeligheid zelf.

Wat mij heeft geholpen is (h)erkenning en op zelf- onderzoek gaan (dat doe ik nog steeds). Door jezelf beter te leren kennen ontdek je wat wel en niet bij jou past (ook in bijv. je loopbaan of relaties) en liever te worden naar jezelf, kun je de mooie kwaliteiten aan jouw gevoeligheid gaan ontdekken! Zoals bijvoorbeeld je intuïtie, kunnen genieten van de kleine dingen, ontroerd raken door muziek of een film, en wellicht het inzetten in je werk of relaties!

Dat gun ik je enorm!

Een aantal praktische tips:

1. Zorg voor voldoende slaap (dat is misschien een gekke, maar doordat jouw systeem gevoeliger is heeft het meer tijd nodig om prikkels te verwerken. Als het je niet lukt om ‘s nachts lang genoeg te slapen, doe overdag een dutje)

2. Zorg ervoor dat je gedurende de dag een aantal me- time momenten inbouwt (dit kan al zoiets simpels zijn als je bewuste aandacht richten op je ademhaling of een rondje lopen – frisse lucht helpt!)

3. Neem de tijd en ruimte om zelf- onderzoek te verrichten (en schroom niet om daarbij hulp te vragen van bijvoorbeeld een gelijkgestemde en/of professionele hulp zoals een coach, of informatie in te winnen over dit onderwerp door bijvoorbeeld video’s of websites te raadplegen – of wijs en eigen te blijven volgen, want ik ga hier nog veel meer over delen!)

4. Een aantal belangrijke vragen die je jezelf regelmatig kunt stellen:

– Hoe voel ik me vandaag?

– Waarvan krijg ik energie?

– Wat kost me energie?

5. Ben serieus lief voor jezelf; probeer dat wat je als lastig ervaart om te buiten naar iets positiefs. Maak bijvoorbeeld een lijst met alle dingen waarin jouw gevoeligheid naar voren kwam als kracht bijvoorbeeld‘wat fijn dat ik vandaag de tijd voor mezelf heb genomen!’ ‘dankjewel dat ik zo intens kan genieten van de kleine dingen’, ‘ik ben blij dat ik dingen van anderen zo goed aanvoel en ze daarmee kan helpen door bijvoorbeeld de juiste dingen te zeggen’.

 

Liefs,

Renske

 

Wil je samen op onderzoek gaan en je hooggevoeligheid als kracht leren inzetten?

Vraag vrijblijvend een kennismakingsgesprek aan voor Wijs en eigen coaching.

Heb je vragen, opmerkingen of aanvullingen?

I’m here

renske@wijseneigen.com

You may also like

Leave a Comment