Home Blog Ben jij bereid om jouw overtuigingen te onderzoeken?

Ben jij bereid om jouw overtuigingen te onderzoeken?

by Renske Reniers
Ben jij bereid om jouw overtuigingen te onderzoeken?

We willen dat er iets verandert in ons leven: spreken voor een groot publiek zonder rood te worden of te stotteren. Een eigen bedrijf beginnen. Veranderen van baan. Gezonder leven. Of meer in contact staan met onszelf en onze gevoelens, bijvoorbeeld.

We proberen het . We lezen boeken. We volgen online cursussen. We luisteren online podcasts en bekijken inspiratie video’s. Schrijven ons in voor iets nieuws.  We willen wel, het gaat alleen niet snel genoeg (vinden we) en dus raken we als het een beetje tegenzit ontmoedigt en gooien daardoor deze plannen/goede voornemens/ alles wat we hebben geleerd weer net zo makkelijk van de baan als dat we ermee begonnen. En dus blijft de werkelijke verandering uit.

Hoe kan dit toch?

Heel vaak hoor ik coachees, vrienden, collega’s, familieleden en mezelf dingen zeggen waarin een overtuiging schuilgaat. Overtuigingen die al heel lang in ons huizen en waarvan we zelf vaak niet eens doorhebben dat ze ons in haar macht houden. Ze zijn hardnekkig, op angsten gebaseerd en ze houden ons op deze manier klein. Enkele voorbeelden van deze overtuigingen:

‘Ik kan het niet’

‘Zo ben ik niet’

‘Dat lukt mij nooit’

‘Ik ben niet goed genoeg’

Angst is misschien wel de krachtigste van alle emoties. Het is een emotie die zijn kop opsteekt op vervelende momenten en meestal zitten we er niet op te wachten. Het liefst zouden wij het niet voelen, maar het is beter om angst als een soort vriend te beschouwen die het beste met je voorheeft, maar aan wie je je niet helemaal moet overleveren. (uit het boek Het Enneagram en het Team in jezelf van F. Schaper en A. Ressang).

Wil je groeien of dingen anders doen dan dat je ze gewend bent? Dan is het volgens mij heel belangrijk om in alle eerlijkheid jouw overtuigingen en angsten te willen onderzoeken. Elizabeth Gilbert schreef hierover (zij kampte jarenlang met depressies en angsten) in haar legendarische boek Eat, Pray, Love zoiets als dit: één avond besloot ik alles wat gezien wilde worden uit te nodigen. Om de donkerste stukken die in mij wonen in het licht te zetten. Schaamte, verdriet, boosheid, eenzaamheid, onmacht en pijn. Één voor één liet E. ze helemaal binnenkomen: laat me maar zien wat je te vertellen hebt. Laat maar zien waarom je je zo vreselijk voelt en mijn leven tot nu toe zo zuur hebt gemaakt. Kom maar op met al je praatjes en al je gedachten.

Vaak wanneer we de angsten zien en de ruimte bieden om er helemaal te mogen zijn (en geloof me dat dit meestal langer dan één avond duurt); zullen ze je steeds meer willen vertellen waarom ze in je leven zijn gekomen en waarvoor ze je al die tijd (tevergeefs) probeerden te beschermen.

En wie weet kunnen jullie daar dan samen – ergens op een mooie plek– een keer op proosten en lachen en nieuwe plannen maken. Een weg vooruit banen. Met volle moed en nieuwe overtuigingen vooruit!

Adriaan Hoogendijk schreef: onder elke angst schuilt een verlangen en onder elk verlangen schuilt een angst. Dus in alle eerlijkheid: wat zijn jouw grootste verlangens? En welke angsten houden jou tegen?

 

Wil je samen op onderzoek uit, je angsten en verlangens ontmaskeren?

renske@wijseneigen.com

 

Liefs,

Renske

 

You may also like

1 comment

Agnes 12 augustus 2019 - 21:10

fantastic put up, very informative. I’m wondering why the opposite specialists of this sector do not realize this.
You should proceed your writing. I’m sure, you’ve a huge readers’ base already!

Reply

Leave a Comment