Home Eigenheid Today I will love myself enough to exercize!

Today I will love myself enough to exercize!

by Renske Reniers

yogaIk ben nooit een sportief typetje geweest. Vroeger handbalde ik en deed ik aan streetdancen en ballet, maar echt talent bleek ik niet te hebben (en vond het daarom dus ook niet leuk). En een paar jaar later, toen fitnessen en bootcampen ‘in de mode raakte’ en de toenmalige vriend van een van mijn beste vriendinnen een bootcampinstructeur werd, besloot ik ook deel te nemen aan deze hype. Ik was vooral enthousiast omdat mijn vriendin enthousiast was en ik vond het leuk omdat we het samen deden, maar ik herinner me dat ik de eerste keer na zo’n bootcamp (lees: ren je rot) sessie moest overgeven.  Nee, sporten; ik werd er vooral moe van als ik er alleen al aan dacht. Ik droomde er liever over.

Jojo

Daarentegen wilde ik altijd wel graag afvallen. Regelmatig ondernam ik pogingen; diëten, dingen schrappen uit mijn dieet. Dan ging ik opeens allemaal hele dure dingen kopen en geloofde ik wat de vrouwen van weight watchers mij te vertelden via de televisie. Grote onzin natuurlijk en zo enthousiast als dat ik was toen ik startte, zo enthousiast was ik vaak na een paar weken ook weer als ik besloot om er mee te stoppen.  Dan gaf ik mezelf toestemming om lekkere dingen te eten, want ik had het immers een paar weken zo goed volgehouden. Gekkenwerk. Ik viel in deze weken dat ik fanatiek bezig was wel af, maar deze kilo’s zaten er in een mum van tijd weer aan.

Lichter dan ooit

Zo ging dit eigenlijk zo lang ik me kon herinneren, totdat ik vorig jaar een tijdje in een  Boeddhistische tempel in Thailand woonde. We aten daar super gezond (lees: voornamelijk groenten) en aten onze laatste maaltijd om 11 uur ’s morgens.  Ik weet nog dat ik na 12 dagen op de weegschaal stond in Pai en dat dat aangaf dat ik 61 kilo woog; ik was zo’n 6 kilo afgevallen. Nog nooit voelde ik me zo goed en zo licht en ik straalde van geluk. Ik voelde me prachtig; kon opeens de kleding aan die altijd net iets te strak had gezeten. En het meest bijzondere was dat ik er eigenlijk niet heel veel voor hoefde te doen.

… niet voor lang

Dat ging goed in Pai en gedurende mijn resterende tijd in Thailand en Maleisië, totdat ik naar Perth in Australië verhuisde.  Ik werkte er als nanny en kwam van spiritueel Zuid Oost Azië opeens in het nuchtere, Westerse Australië. Om een lang verhaal kort te maken, zaten de 6 kilo’s die eraf waren gevlogen binnen 4 maanden weer aan. En dat werkte zoals dat vaak gaat, in een neerwaarts spiraal. Hier zag ik opeens een link tussen mijn emoties én mijn onbalans.  Ik baalde er heel erg van dat ik het zover had laten komen; deze keer erger dan ooit eigenlijk.

Een teken

Totdat ik in Indonesië werd omringd met alles en iedereen dat met yoga te maken heeft; mijn kamergenoot was een yogi (ze was best oud, maar zo mooi en jong en soepel), ik ging naar een yogafestival, kreeg een gratis yoga mat en ontmoette super bijzondere mensen die iets met yoga te doen hadden. Dit was een teken en ik besloot deze tekens te volgen. Ik googelde; vrijwilligerswerk (of WWOOFING; Willing to Work On Organic Farms ), yoga in Australië en vond de Hare Krishna Community, waar ik in ruil voor 30 uur per week werken gratis accommodatie, voedsel (en nog veel belangrijker) yoga en life coachinglessen kreeg.

Yoga!

healsDit is bijna 4 maanden geleden en sindsdien doe ik elke dag yoga. Het is de eerste sport die ik beoefen die niet competitief is én waarbij ik meditatie (dat ik elke dag deed) en fysieke beweging kan combineren. Ik vind het heerlijk en yoga heeft mijn leven veranderd. Op de Krishna Farm at ik drie maanden rauw voedsel en werd ik omringt door mensen die dezelfde ambities hadden; een gezond en bewust leven leiden.  Door deze ervaring werd ik geïnspireerd om mijn leven drastisch anders in te richten én ik voel me heerlijk. Op dit moment woon ik samen met 2 fanatieke sporters die ook nog eens super gezond eten (want dat gaat gepaard, weet ik nu) en dat moedigt mij vaak aan om mee te doen!

Bij deze mijn wijs & eigen tips:

  • Breng een routine aan dat je elke dag kunt doen (het hoeft niet moeilijk en het hoeft al helemaal niet uren te duren)

Ik doe elke dag 20 minuten yoga; hierin beoefen ik 4x Surya Namaskar A (de Zonnegroet) en minimaal 2x Surya Namaskar B (dit is een iets uitgebreidere versie van de zonnegroet), balans oefeningen en buikspieroefeningen zoals minimaal 1 minuut planken en de boot.

  • Omring/zoek mensen die dezelfde ideeën hebben, zodat jullie elkaar kunnen motiveren

Op sommige dagen heb ik dus écht geen zin om naast mijn yoga en werk ook nog eens ’ s avonds een work- out te doen bijvoorbeeld, maar doordat mijn huisgenoten wél hun work- out doen motiveert mij dit.

  • Ga op zoek naar wat bij JOU past

Ik wilde altijd SNEL afvallen en dus zo snel mogelijk resultaten zien; helaas werkt dat niet zo! Neem de tijd om de onderzoeken hoe jouw lichaam op dingen (zoals sporten en voeding) reageer.

  • Accepteer wat er NU is en neem verantwoordelijkheid voor jouw acties

Ben niet boos op dat je op dit moment misschien een paar kilo te zwaar weegt, maar zie het als een les of inspiratie om het vanaf NU anders te doen.

Tip: Online vind je veel gelijkgestemden en veel inspiratie. Op pinterest zoek ik bijvoorbeeld nieuwe yoga poses of buikspieroefeningen!

Ik wens je veel liefde voor jezelf vandaag, zodat je fijn kunt work outen!

You may also like

Leave a Comment