Home Wijsheid Over triggers en bewust zijn

Over triggers en bewust zijn

by Renske Reniers
Over triggers en bewust zijn

Alles wat jou raakt in contact met anderen, is iets van jou. Als het je niet meer raakt, is het van een ander’ schrijft Willem Glaudemans in één van zijn boeken.

Ikzelf heb een geschiedenis waarin ik liever de confrontaties en spannende dingen uit de weg ging (en daarmee ook mijn groei). Waarin ik mijn schaduwkanten het liefst heel diep weg wilde stoppen; ten koste van mezelf. Aanpassing, overschreeuwen en een masker vol liefde en goedheid zijn dingen die mij niet vreemd zijn.

Wat is een trigger?

Een trigger is een ongeheelde wond. Ik herken ze het best in contact met anderen. Wanneer iemand iets zegt waar ik heel boos of geraakt door wordt bijvoorbeeld. Waardoor ik me geïrriteerd voel. En ik de neiging het om (nog) fel (ler) terug te reageren. Of mezelf terug te trekken. Of mezelf te overschreeuwen of over iets anders beginnen.

Kun jij een situatie voor de geest halen waarin jij je geïrriteerd, boos of van streek voelde? Wat gebeurde er toen? Met wie was je en wat deed of zei deze persoon?

Triggers zijn voor mij hele mooie leermomenten. Het laat mij zien waarin ikzelf nog mag groeien. Triggers zijn er altijd voor jezelf; ze gaan over jou.

Wat is bewust zijn?

Voor mij gaat bewust zijn steeds meer over mijn verantwoordelijkheid willen nemen. Zo was ik laatst op een verjaardag en iemand zei iets tegen mij, waardoor ik me geraakt voelde en op de automatische piloot mezelf ging overschreeuwen door te vertellen hoe goed het met mij ging. In plaats van te vertellen dat haar opmerking mij had geraakt. Hier kwam ik echter ’s avonds pas achter en toen ben ik daarover gaan schrijven.

Bewustzijn gaat voor mij over het willen zien en begrijpen én erkennen van mijn eigen gedrag. Hoe ik handel in situaties (ohhhh reageer ik zooooo! –  vervolgens proberen te lachen wat ik tegenkom😉 )  om er vervolgens van te leren om te kunnen groeien.

Bewust zijn gaat voor mij over het ontdekken van al die verschillende kanten van mezelf. En geloof me, die hebben we allemaal. Hele legers aan ‘ikken’ of subpersoonlijkheden. Terwijl we vaak gewend zijn om maar een aantal van deze (on) bewuste ikken te gebruiken.

Waarom zou je dat willen; bewust worden en zijn?

Om jezelf te leren kennen.

En vervolgens meer naar je hart/ gevoel te durven luisteren.

Om te kunnen groeien.

Om vooruit te kunnen.

Wat kan mij helpen om bewuster in het leven te staan?

  • Moed
  • Nieuwsgierigheid
  • Mildheid

Je kunt bijvoorbeeld beginnen met 2x per week een moment voor jezelf te nemen en als een soort van helikoptertje naar jezelf kijken en jezelf vragen stellen als;

Op welke momenten voelde ik dat ik in mijn eigen kracht stond?  Met wie was ik en wat deed ik toen?

Op welke momenten reageerde ik fel, boos of vanuit angst? Met wie was ik en wat deed ik toen?

Hoe kan ik, met dat wat ik nu weet, de volgende keer anders reageren?

Als ik me in mijn eigen kracht voel, dan voel ik dat hier (naam lichaamsdeel)

Als ik me fel, boos, angstig en geïrriteerd voel, dan voel ik dat hier (naam lichaamsdeel).’

 

Ik wens je veel mooie, bewuste momenten!

Liefs,

Renske

 

 

 

 

 

 

 

You may also like

Leave a Comment