Home Vrijheid Kill ‘em with kindness

Kill ‘em with kindness

by Renske Reniers
Kill ‘em with kindness

Voor mij zijn mensen die goed voor zichzelf kunnen zorgen mensen die dingen doen die in lijn zijn met dat wat ze vanbinnen voelen. Ze zijn dichtbij zichzelf en zijn in staat hun grenzen te (h)erkennen – ze kennen en geloven in hun eigen, unieke waarde en bijdrage en dragen dit ook uit. Zij weten en kennen dit, omdat ze bereid zijn om hun eigen monsters onder ogen te komen. Ze zijn niet gemakkelijk omver te blazen en richten zich op dat waarvan zij voelen dat het goed is, zonder zich af te laten schrikken door dat wat geschreven staat of aangeleerd is. In plaats daarvan gaan ze op onderzoek uit; is dit waar? Wat voelt goed voor mij? Ze bewandelen hun eigen, unieke pad.
Ik heb daar veel bewondering voor. Ik ken er een aantal (in mijn eigen vriendenkring en voorbeelden op bijv. instagram) en ze inspireren me enorm.
Ik geloof ook dat we allemaal deze potentie hebben. Die we net zo gemakkelijk weer vergeten door het alledaagse leven (wat helemaal niet erg is, daarom zijn we er; om elkaar te herinneren).

Hoe komt dat toch dat voor onszelf zorgen zo lastig is?

Alleereerst denk ik omdat we het vaak niet geleerd hebben. We hebben en/of kennen geen rolmoddelen die dit voorleven. We hebben daarnaast de overtuiging dat anderen belangrijk(er) zijn. Dat het goed en belangrijk is om voor anderen (zoals je werk, familie, vrienden, kinderen, partner) klaar te staan/gelukkig te maken/ voor anderen te zorgen – wat een onwijs mooie eigenschap is, waar ik ook heel erg in geloof – maar waarbij we onszelf makkelijk(er) lijken te vergeten. Er heerst een soort van overtuiging dat voor jezelf zorgen egoïstisch is (die ik overigens ook heel lang onbewust met me meedroeg), terwijl je juist zoveel meer te geven hebt als je voor jezelf leert zorgen.

Wat betekent voor jezelf zorgen voor mij?

Zelfzorg is voor mij niet (en ik spreek uit ervaring) een coachtraject afronden, een opleiding volgen, in retraite gaan, in therapie gaan en denken dat je dan klaar bent. Joe, ik heb nieuwe inzichten, nice! Iets weten en dat leven zijn twee wezenlijk verschillende dingen.
Zelfzorg gaat voor mij over gewoonten. Patronen. Een levensstijl. Die uiteindelijk de kwaliteit van jouw werk, leven en relaties bepalen. En dat vraagt dagelijks aandacht.

Hoe zelfzorg er voor mij in de praktijk uitziet?

Ik stelde mezelf en mijn coachees regelmatig de vraag ‘Hoe kan ik mezelf liefde geven?’ en dit zijn mijn eigen antwoorden en die van anderen.

Hoe kan ik mezelf liefde geven?

Door deze intentie uit te spreken en zo vaak mogelijk te herhalen en herinneren én de verantwoordelijkheid daarvoor te nemen

Door ‘s morgens eerder op te staan en tijd voor mezelf te nemen, want daarmee zeg ik: ik maak mezelf belangrijk

Door rituelen in mijn leven in te lassen

De dag beginnen met 5 minuten freewriting (een oefening waarbij je 5 minuten blijft schrijven zonder te lezen wat je schrijft en zonder te stoppen met schrijven)

Door een gezond ontbijt voor mezelf te maken

Positief over mezelf praten en herkennen wanneer ik dat niet doe

Mezelf serieus nemen

Een knuffel voor mezelf kopen

Post- its op mijn spiegels hangen met lieve teksten/quotes

Door te voelen wat er leeft en daarop mijn keuzes maken

Als ik met anderen praat, dat het over mij gaat en alles delen wat er in mij leeft

Goed voor mijn lichaam zorgen

Blijven schrijven

Coaches aan blijven houden/opzoeken

Mezelf op de eerste plek zetten

Mezelf de vraag stellen ‘Voor wie doe ik dit eigenlijk?’

Mezelf de vraag stellen ‘Wat is er nu belangrijk?’

Bloemen kopen voor mezelf

Goed en lekker koken voor mezelf

Nemen/ ontvangen in plaats van altijd geven

Een fijn plekje te creëren voor mezelf

Lezen

Wandelen en/of in de natuur zijn

Mezelf een dag, weekend weg en/of vakantie gunnen

Door mezelf te omringen met mensen met wie ik me wil omringen

Aandacht aan mezelf geven door mezelf te verwennen met nieuwe kleding bijvoorbeeld of een abbonement op de sportschool cadeau doen

Een workshop/ cursus starten

Heb jij praktische tips in het beoefenen van zelf-liefde en het zorgen voor jezelf? Ik vind het leuk van je te horen : renske@wijseneigen.com

Tot slot…

Zoals ik in de post op Instagram al beschreef: een coach en/of therapeut kunnen een stok achter de deur zijn en je helpen om deze (en andere tools) te integreren in je leven, de verantwoordelijkheid en commitment liggen echter bij jezelf.

Mocht je behoefte hebben aan een stok achter de deur of hulp bij het vinden van jouw monsters en het realiseren van jouw doelen (of inspiratie aan een dosis zelf-liefde), ik heb momenteel ruimte voor 1 coachtraject.

You may also like

Leave a Comment