Home Wijsheid Je hart volgen, hoe dan?!

Je hart volgen, hoe dan?!

by Renske Reniers
Je hart volgen, hoe dan?!

Er zijn van die wijsheden, quotes en/of thema’s die telkens terug lijken te keren. Je hoort en ziet ze vaker. Sommigen lijken je zelfs voor een tijd te achtervolgen. Je blijft ze dan keer op keer tegenkomen. Soms de letterlijke tekst en op andere momenten net iets anders verpakt. Zo gaat dat althans bij mij. ‘Volg je hart, want dat klopt’ is er zo eentje én allerlei varianten daarop.

Gek werd ik daar een paar jaar geleden van; wanneer mensen tegen mij zeiden ‘je moet gewoon je hart volgen’. HOE DAN! Wilde ik dan schreeuwen, maar dat deed ik natuurlijk nooit. Ik glimlachte, bedankte hem of haar voor haar/ zijn antwoord en ging (soms gefrustreerd) door met mijn eigen zoektocht.

Wat ik zo lastig vond in die tijd; was dat mijn huidige leven er heel anders uitzag dan het leven dat ik wilde leven. Ik had ook echt geen idee HOE DAN.  En dus leek het onmogelijk om mijn hart te volgen. En dus heb ik meerdere malen besloten om mijn zoektocht te staken. Onmogelijk natuurlijk, want het leven lijkt mij telkens weer wakker te kussen; alsof ze wil zeggen; hé rens, kom op! Dit is waar jij het meest blij van word.

‘Je hart volgen’, Wat bedoelen ze daar eigenlijk mee?

Je hart volgen gaat voor mij over het volgen van je gevoel in plaats van je laten leiden door je verstand. Wanneer je je hart oftewel je gevoel volgt, kom je terecht in een bepaalde stroom waarbij dingen moeiteloos lijken te gaan.

Je hart volgen gaat voor mij over jezelf zijn. Het gaat voor mij over ontdekken wie ik ben. Waar mijn interesses liggen. Waar mijn talenten en kwaliteiten liggen en hoe ik deze kan inzetten in de wereld. En mezelf toestaan om in dit proces heel veel geduld en liefde te hebben voor mezelf. Want het gaat helaas echt niet vanzelf.

En waarom is dit niet altijd makkelijk?

Ik heb zelf ervaren dat het moeilijk is omdat we – en ik gebruik hier graag de term van mijn opleider Adriaan Hoogendijk weer-  wandelende hoofden zijn. We maken onze keuzes (vaak onbewust) op basis van wat we denken dat verstandig en/of goed is. We maken vaak keuzes die de meeste zekerheid/ veiligheid opleveren. En we schuiven daarbij onze gevoelens al vanaf dat we jong zijn (onbewust) uit of weg. Onder het mom van ‘als ik meer geld heb, dan…’, ‘als ik meer tijd heb, dan…’, ‘Als de kinderen groot zijn, dan…’ Omdat dit vaak is wat we gewend zijn. Wat we bijvoorbeeld bij onze opvoeding en omgeving zien en wat we hebben meegekregen.

Ik heb ook zelf ervaren dat het volgen van je hart/ gevoel een levenslang proces is. Dat veel pieken en dalen, vallen en opstaan kent. Er is veel geduld voor nodig. Het kan veel verwarring opleveren; omdat je misschien wel gevoelens, emoties, wensen en verlangens tegenkomt die je al een hele tijd hebt verstopt – waarvan je niet eens wist dat je ze had. Het brengt soms twijfels en gevoelens van eenzaamheid met zich mee, omdat anderen je niet altijd zullen of willen begrijpen. Er is mildheid en ruimte nodig voor jezelf.

Zoals ik hierboven al beschreef zijn er honderden momenten waarop ik dacht ‘en nu ben ik er klaar mee en stop ik met dit hele gedoe’. En toch is dit – de reis naar mijn hart en mijn gevoel – het allermooiste cadeau wat ik mezelf geef en heb mogen geven én ik ben dan ook ontzettend dankbaar dat ik inmiddels een stukje mag meelopen in het proces van anderen en ondanks alle momenten waarop ik dacht ‘en nu stop ik ermee’ toch heb geluisterd naar mijn intuïtie.

Je hart volgen, hoe dan?!

Als ik nu terugkijk, dan zou ik deze tips/wijsheden willen meegeven aan mezelf en aan jou die dit leest:

  • Je hoeft niet meteen van A naar Z; gun jezelf de tijd om jezelf te leren kennen. Om onontdekte kanten van jezelf te ontdekken. (It’s a process, remember😉).
  • Je mag hiervoor de tijd en ruimte nemen die jij daarvoor nodig hebt (zelfs als je voelt dat je daarvoor een tijdje in een nieuwe/ andere omgeving wilt verblijven)
  • Je hoeft het niet alleen te doen – er zijn gelukkig inmiddels veel (bezielings) coaches en andere inspirerende voorbeelden die net als jij ook op zoek zijn (of al iets verder zijn in dit proces) en met liefde willen verbinden/ delen/begeleiden!
  • Volg deze stem/dit gevoel: Doe iets! Als je hart/ gevoel volgen voor nu te groots voelt; volg dan in ieder geval wat jou nieuwsgierig maakt, waar je passies liggen, waar je blij van word (ook al is dit iets heel erg nieuws en lijkt het spannend!)
  • Investeer in jezelf door een opleiding/cursus te volgen waar jouw interesse ligt!
  • Durf JA te zeggen tegen dit proces 😊 (en ben een beetje lief voor jezelf op de dagen/weken dat het wat moeizamer gaat!)

Ik wens je een mooie reis,

Laat je me weten wat je van deze blog vindt?

Ik vind het leuk van je te horen: renske@wijseneigen.com

Liefs,

Renske

You may also like

2 comments

Ing 24 november 2018 - 09:07

Prachtig verwoord en ook herkenbaar.. De struggle.. HOE DAN.. bedankt voor sommige tips..

Reply
Renske Reniers 27 november 2018 - 14:26

Dankjewel voor jouw reactie Inge! Ik ben benieuwd welke struggle jij herkent en of jij tips hebt die je wilt delen? Mooie dag, Renske

Reply

Leave a Comment