Home groei Ik ben (niet) goed genoeg

Ik ben (niet) goed genoeg

by Renske Reniers
Ik ben (niet) goed genoeg

Laat ik beginnen met het feit dat ‘ik voel me niet goed genoeg’ hier beter zou passen. Als je je net als ik een beetje interesseert in spiritualiteit en weleens hebt gemediteerd met de vraag of hebt stilgestaan bij de vraag ‘wie ben ik?’ dan zou je misschien wéten (of ergens hebben gelezen) (en dat kun je dan best ergens weten en hebben gelezen, maar niet altijd voelen, story of my life) dat je in jouw kern, in je diepste binnenste wél goed genoeg bent. Dat je ér al bent. Precies waar je zou moeten zijn. Enzo.

Maar waarom voelt dat dan niet zo?

De reden waarom ik het belangrijk vind om me hierover uit te spreken is omdat ik in de afgelopen twee jaar met heul veul mensen heb mogen werken (én in mijn hele leven al gefascineerd ben door het gedrag van mensen en mezelf heb aangeleerd om te observeren) en dat deze show onbewust – in mindere of grotere mate – bij iedereen draait.

Een aantal redenen die ik (her) ken waarom je je vaker ‘ik ben niet goed genoeg voelt’, terwijl je je heel graag wel goed genoeg wilt voelen is:

* dat er een zeer gekwetst/verdrietig/verward/ gevoelig kind in jou leeft (ja zelfs als je volwassen bent en denkt dat innerlijke kinderen er dan niet meer (mogen) zijn…) dat zich onbewust in jouw schaduwen heeft genesteld – of die je bewust heel diep weg hebt gestopt…

*je een trauma en/of pijnlijke gebeurtenis (lees: emotionele,fysieke onveiligheid) hebt meegemaakt en dat je achtervolgd…

*je hebt al heel wat curssusen, boeken, retraites etc. gehad, maar toch lukt het je (nog) niet dingen te doorbreken (dat is misschien wel het meest frustrerende gevoel ever *ervaringsdeskundige* en tevens de mooiste uitnodiging om een laagje dieper te gaan…

* misschien wel met man en macht niet probeert te voelen (of überhaupt écht geen zin en baat hebt bij deze materie), maar…

*gek word van je eigen gedrag en het idee dat je in dezelfde cirkels blijft lopen

* – in het hier en nu – eigenlijk niet in staat bent om patronen te doorbreken of het gevoel hebt écht verder te komen, terwijl je dat wél graag wilt…

Hoe subtiel werkt de ‘ik ben niet goed genoeg’ show in jouw leven?

Bij de een zorgt ie ervoor dat hij maskeert, overschreeuwt, manipuleert, de baas speelt, verplicht leuk gezelschap is (met weinig diepgang), snel boos/aangevallen voelen, anderen onderuit halen, voelt zich slachtoffer van het leven en als een machteloze toeschouwer.

En bij de ander zorgt ie ervoor dat hij/zij zich terugtrekt, aanpast, moeite heeft met grenzen aangeven, moeite met duidelijk ‘ja’ of ‘nee’ communiceren, confirmeert, loyaler is naar anderen dan naar zichzelf, zijn dromen/wensen/verlangens parkeert (of niet meer mag of kan voelen), kampt met angsten en/of depressie/ verslavingen en zich met tijden isoleert. En weer een ander neigt naar perfectionisme en/of controledrang.

Ik ken alle bovengenoemde voorbeelden (en nee daar ben ik niet trots op).

Ik vind dat ook echt helemaal niet leuk om toe te hebben moeten geven aan mezelf, want deze strategietjes zorgden er onbewust heel lang voor dat ik niet écht verder kwam. Terwijl deze ‘ik voel me niet goed genoeg’ gevoelens wel degelijk een hele grote onbewuste rol in mijn leven hebben gespeeld en mijn hoofd dat niet leuk vond om daaraan te gaan (want was veiligheid, mijn houvast). Om daarnaar te kijken. Omdat ze zich al zo snel aangevallen voelde…

Kortom: ik denk dat iedereen (die dit leest) zich in meerdere of mindere mate hierin herkent.

Oh wow, ja nu je dat schrijft herken ik me inderdaad wel in bepaalde dingen.. Is dat erg?

Nee helemaal niet…Ik zie het zelfs als een uitnodiging…

(Hoe) kan ik dat patroon doorbreken?

Yes. Ik geloof echt vanuit mijn allerdiepste binnenste dat het antwoord op deze vraag Ja is.

Ik denk dat het belangrijkste hierin is dat je jezelf serieus wilt nemen. Het kan zijn dat die strategieën jou gewoon heel erg dienen – oftewel – dat je oké bent met jezelf en/of het leven dat je leid, en dat is helemaal oké.

Het kan ook zijn – en die groep word (gelukkig) steeds groter – als je dat (h) erkent en voelt dat je dingen op een andere manier wilt aanpakken. Vooruit wilt komen. Uit je gecreëerde cirkel stapt en de moed hebt om dingen op een andere manier aan te willen pakken.

Jezelf leert accepteren door diepgaand te begrijpen waarom jij dit gedrag hebt aangeleerd. Welke beschermfunctie het dient.

= werken met je innerlijk kind en ik raad je heel erg aan om dit werk samen met iemand.

Als je begrijpt, maar ook écht vóelt waarom je doet wat je doet, ben je – is mijn ervaring – in staat om andere keuzes te maken. Die beter passen bij wie jij écht bent.

The only way out is in’

En als je je dan wél goed genoeg voelt. Dat je dezee gedachte en gevoel kunt omarmen ‘ik ben goed genoeg’…

See what happens…

  • Hoe je je steeds vrijer en dichter bij jezelf voelt
  • Stevige keuzes maakt die écht bij jou passen
  • Hoe de verbinding met jezelf en anderen transformeert
  • Hoe het leven een stuk moeitelozer voelt

En dat je als vanzelf:

  • meer rust in je hoofd, je lichaam en leven ervaart…

En dát.

Gun.

Ik.

Je.

Mocht jij nu een dikke JA voelen (of wellicht heel veel weerstand) vanuit je binnenste om voor eens en altijd écht stappen te zetten, jouw eigen koe bij de horens te vatten, patronen te doorbreken, zodat je écht vanuit jezelf kan leven, dan heb ik goed nieuws:

Ik heb momenteel nog 2 plekken vrij voor een Intensive Coachtraject (12u 1:1 coaching i.c.m energetische massage, lichaamswerk + evaluatie, persoonlijke huiswerkopdrachten + indien gewenst tussentijds contact) – tot september €555,00 excl. Btw. Daarna gaat de prijs omhoog. In termijnen betalen ís mogelijk. Een kennismakingsgesprek is altijd gratis, trouwens.

Wat anderen hierover zeggen:

Rens, je bent een godsgeschenk die op mijn pad is gekomen. Al tijdens de eerste twee sessies weet jij mij te raken waar ik nog nooit geraakt ben en voel ik me veilig genoeg om dit aan te gaan’.

Ik kan het nog niet echt plaatsen, wat er is gebeurd, maar DANK JE WEL. Je bent enorm confronterend en dat raakt heel veel enge dingen die ik heel lang heb vermeden, maar hier wel aan durf te gaan’

Meer info of een kennismakingsafspraak inplannen?

renske@wijseneigen.com

You may also like

Leave a Comment