Home groei Hoe vind en creëer ik balans in (deze) tijden van verandering?

Hoe vind en creëer ik balans in (deze) tijden van verandering?

by Renske Reniers
Hoe vind en creëer ik balans in (deze) tijden van verandering?

Een tijdje geleden schreef ik een blog over Wat is er toch in godsnaam met mij aan de hand? Vooral voor degenen geschreven die – net als ik – het afgelopen jaar, wellicht de afgelopen jaren zich zijn gaan verdiepen en/of zijn begonnen aan hun persoonlijke reis. De reis naar ‘jezelf’; in de praktijk veelgehoorde termen; in verlangens als authenticiteit, zingeving me blijer, fitter, vitaler, gezonder, gelukkiger, rustiger voelen; het verlangen het leven te creëren dat werkelijk past bij hoe je je vanbinnen voelt en je steeds bewuster word van de patronen en alles wat je wellicht heeft tegengehouden om dit te kunnen doen om vervolgens te zien dat juist al deze dingen moesten gebeuren; op hun eigen specifieke tijd; om jou uit te nodigen voor wellicht een nieuwe visie. Die van binnen naar buiten en weer terug en vaker andersom.

De uitnodiging

Het lijkt wel – als je het mij vraagt – alsof we collectief (dus in de wereld om ons heen) worden uitgenodigd om hierin nog een laagje dieper te gaan. Alsof we ons steeds bewuster lijken te worden van datgene wat we écht willen creëren, onze verlangens, wensen worden steeds meer helder en dus ook het onbewuste (dat wat we vaak al heel lang doen, zonder dat we het doorhebben en vaak niet willen en in de weg staat wat we wél willen) ook de weerstand neemt toe (want, onder elke angst ligt een verlangen en onder elk verlangen ligt een angst). En dit kan heel subtiel en in kleine behapbare stapjes en/of het voelt alsof je er niet meer omheen kan en het voelt groots en meeslepend en gedachten als ‘HOE NU VERDER!’ HELP! Er moet van alles gebeuren en ik weet niet waar te beginnen!!!!!!!!

Eerlijkheid (allereerst naar onszelf)

De afgelopen vijf jaar hebben mij persoonlijk uitgenodigd om laagjes dieper op zelfonderzoek te gaan; ik kon dat niet afdwingen. Het gebeurde veelal als ik er juist niet naar op zoek was en ik ging voelen. En het gebeurde – nog eerlijker – op momenten dat ik me aanhoudend (in mijn geval terugkerend) mehh, neerslachtig, bozig of naar voelde – zonder een duidelijke aanwijsbare reden, daarvoor. Ik vond dat het onderzoeken waard, omdat ik oprecht ergens voelde dat dat de moeite waard kon zijn; ik wilde me gewoon niet zo voelen ook en ik ‘moest’ (ja dat is een kak woord, maar zo voelde dat vaak vanbinnen bij mij) op zoek naar hoe het anders mocht en kon (met alle gevolgen van dien, lees je hieronder).

Balans

→ Als ik heel eerlijk ben, en ik zie dat in mijn eigen leven en ook in dat van anderen, is dat wanneer we dingen willen veranderen we vaak aan rigoureuze grote dingen denken. Dat was ook een van de lessen die ik mocht leren en die ik nog regelmatig tegen kom. Ik noem nu maar een aantal voorbeelden (misschien herkenbaar, of niet): ‘Als ik nou maar ver en/of lang genoeg wegga, dan…’ of ‘Als ik nu maar een andere partner had, dan…’ ‘Als ik nu maar van baan zou veranderen, dan…’ ‘Als zij mij nou maar zouden begrijpen en accepteren, dan…’ en ja, soms is dat heel helpend. Vaker nog – en dat kon ik eerst ook niet echt geloven laat staan horen – had dit te maken met mijn eigen grenzen. Naar het luisteren van mijn eigen gevoel en dat durven uitspreken. Omdat ik geen idee had hoe ik dat moest doen, en laat staan niet kende, was ‘vluchten’ onbewust lang een van mijn veilige patronen. Totdat ik me dit realiseerde en besloot dat ik dat niet meer wilde.

→ Een andere les die ik te leren had en heb, is dat ik vaak snel wil. Het voelde heel lang alsof ik de wereld moest redden (ja dit klinkt heel sneu en ook arrogant, maar zo heeft dat een tijd gevoeld- dat dit meer over mijn eigen onvrede ging en uitnodiging tot acceptatie wist ik natuurlijk niet) en vooral anderen moest helpen. Ook deze mechanismen, eenmaal duidelijk, vaak na uitputting van mezelf, bleken belangrijke lessen verscholen te hebben.

→ Ik word regelmatig overvallen door intuïtieve invallen, heldere dromen, inzichten en creatieve ideeën die me met liefde de weg wijzen (soms heel subtiel) en hoe waardevol en dankbaar ik daar ook voor ben, ze kunnen er ook voor zorgen dat ik de neiging heb tot zweven, tot te enthousiast, tot minder ‘hier en nu’ gefocust zijn, terwijl integratie, voelen, rust en zijn net zo belangrijk zijn.

 Ben jij je de afgelopen tijd bewust van hoe je je echt voelt? Hoe het echt met je gaat? Welke lessen er veelvuldig op jouw pad komen?

Hoe kan ik balans integreren in mijn leven?

Ooit gaf een bijzonder iemand die ik op reis ontmoette mij een tekening met daarop ‘May balance be with you en dat blijkt uit bovenstaande en sowieso de afgelopen vijf jaar, een heel waardevol advies.

MAAR HOE?

 Ben jij je de afgelopen tijd bewust van hoe je je echt voelt? Is dat bijvoorbeeld vaker moe, futloos, onrustig of blij, opgewekt, vol inspiratie? Nee niet echt, dan zou dat een mooi startpunt kunnen zijn. Hoe voel ik me nu eigenlijk echt? Meditatie zou je kunnen helpen, door bijvoorbeeld even te gaan zitten op een rustige plek en je op je zintuigen te richten. Door dat te doen, kom je meer in je lichaam en je lichaam is altijd in het hier en nu. En veroordeel ook niet hoe je je voelt, afgesproken?;)

Ja dat weet ik: oké ook dat is een mooi startpunt. Waar zou je naar verlangen? Hoe zou je je de komende tijd willen voelen?

Ben jij de afgelopen tijd meer praktisch bezig? Dan zou je je wellicht de komende tijd aandacht mogen focussen op bijvoorbeeld meditatie, energiewerk, je inlezen in spiritualiteit, en dergelijke.

Ben jij de afgelopen tijd meer bezig met het hogere; met je intuïtie, plannen – (Goddelijke) inspiratie ?

Dan zou je wellicht de komende tijd aandacht mogen hebben voor je lijf, voor het praktische, schoonmaken bijvoorbeeld, tuinieren, opruimen, administratie.

Als je een beetje op mij lijkt, dan ga je wellicht iets te enthousiast door in één van deze bovenstaande. Dus je sluit bijvoorbeeld het één ‘uit’, hebt daar een oordeel over, vind dat stom/vervelend/irritant, met wellicht als gevolg dat je je eigenlijk niet zo fijn voelt als dat je dat graag zou willen en voor je het weet ben je ergens in beland waarover je jezelf nog meer veroordeeld én waardoor je het idee hebt jezelf niet meer te zijn ; of ‘kwijt’ bent (écht, I hope you know this feeling, it will take you somewhere 🙂 én daarom lees je deze blog, om je te herinneren, net als dat ik dat aan mezelf doe, dat dat nergens voor nodig is. Alles is een uitnodiging. Niet is goed of fout. Dat is ook helemaal niet zo belangrijk.

Oh en, soms is het ook zo waardevol en nodig om eerst helemaal de ene kant op te gaan (en te ervaren hoe het daar is) en te onderzoeken om vervolgens weer ergens in het midden uit te komen.

May balance be with you!

Je doet ‘t goed,

Liefs,

Renske

 

Ps. Mocht behoefte hebben aan contact, in je lijf komen, ontspanning en/of je hart luchten of écht stappen willen maken. Wees welkom.

renske@wijseneigen.com

You may also like

Leave a Comment