Home Blog 7 dingen die jou ongelukkig maken (én hoe je daarmee kan stoppen)

7 dingen die jou ongelukkig maken (én hoe je daarmee kan stoppen)

by Renske Reniers
7 dingen die jou ongelukkig maken (én hoe je daarmee kan stoppen)

‘Happiness is not something ready made. It comes from your own actions’  oftewel ‘geluk is niet iets kant en klaars, het komt van je eigen acties’. Deze wijze woorden komen uit de mond van de Dalai Lama. En ik geloof dat ik na jaren ploeteren, onderzoeken, steeds een stapje verder gaan, deze week een ontzettende doorbraak heb gehad in mijn eigen ongelukkige gevoelens. Deze wijze lessen wil ik graag met je delen:

  1. Je bent blijven hangen in het verleden

Misschien herken je dat; je blijft jezelf (onbewust) dezelfde verhalen vertellen, waardoor je je al een hele tijd in een cirkel bevindt waar je zelf niet meer uit komt en waarvan je zelf niet eens meer ziet dat je erin zit. Gefeliciteerd als je dit herkent (dit is de belangrijkste eerste stap, volgens mij!) en ik hoop dat je beslist je het vanaf nu echt anders wilt gaan doen en de stappen durft te zetten die daarvoor nodig zijn.

  1. Je bent niet eerlijk tegenover jezelf

Misschien herken je ook deze; je hebt al jaren soortgelijke verlangens/dromen/wensen (stoppen met roken, stoppen met je huidige baan, uit de relatie stappen, contact verbreken met mensen die niet goed voor je zijn, liever zijn voor jezelf, jezelf persoonlijk ontwikkelen, afvallen, gezonder leven) en toch lijkt het je steeds niet te lukken, waardoor je jezelf in plaats van een schop onder je kont geeft, excuses verzint voor het in stand houden van dit gedrag en dus niet helemaal eerlijk bent naar jezelf.

  1. Je neemt jezelf niet serieus

Wanneer je niet helemaal eerlijk bent naar jezelf, geef jij jouw controle weg. En daarmee zeg je eigenlijk dat je jezelf en jouw plannen/wensen/verlangens/dromen niet serieus neemt. En dat is doodzonde.

  1. Je bent het contact met jezelf (tijdelijk) verloren

Als je heel eerlijk naar jezelf bent (en dat is heel lastig, dat weet ik) voel je al een tijdje dat je moe bent, niet goed in je vel zit, je lichaam en geest rust nodig hebben, maar je negeert haar stem en staat op standje ‘aan’. Je hoofd vertelt je dat je door moet gaan.

  1. Je luistert te veel naar anderen

Doordat je het contact met jezelf (tijdelijk) bent verloren, heb je de neiging om naar anderen te luisteren. Je ouders, je vriend(in), je coach, je docent, je baas,je vrienden/vriendinnen, je opa/je oma, waardoor je jouw eigen stem/gevoel/verlangen/wens nog  meer naar de achtergrond duwt.

  1. Je blijft jezelf (onbewust) vertellen dat jij het niet waard bent

Dat doe je natuurlijk niet bewust, dat weet ik ook wel. Maar toch mist dat laatste stapje/zetje om écht stappen te ondernemen en bedenk je allerlei redenen waarom nu de tijd (nog) niet is; ‘geen geld’, ‘geen tijd’ en daarmee zeg je eigenlijk dat jouw wensen/verlangens niet belangrijk zijn.

  1. Je onderneemt geen actie

We leven in een tijd waarin bijna alles mogelijk is. Waarbij er kansen genoeg zijn om jezelf te ontwikkelen als mens en honderden verschillende manieren om op ontdekkingstocht te gaan. Je weet dit, heus,  maar toch onderneem je geen actie. Omdat je bang bent wat anderen zouden denken, misschien? Omdat je bang bent voor wat er komen gaat? Omdat je bang bent dat het je toch niet lukt?

 

Ai, als ik dit zo lees dan herken ik stiekem best veel in wat je hierboven schrijft… dat wil ik natuurlijk liever niet toegeven en toch is het wel zo…

 

En nu?

 

Allereerst, gefeliciteerd, mooi mens voor het herkennen van dingen die van jou vragen om gezien te worden.

 

Je bent het namelijk waard om je krachtig en gelukkig te voelen, dat hoef ik je eigenlijk niet te vertellen, want diep vanbinnen weet je dat echt.

 

En nu even heel eerlijk…

 

Waar voel jij je het meest ongelukkig over op dit moment in jouw leven?

Hoe groot is jouw verlangen om dit te aan te pakken en te veranderen?

Welke EERSTE stap kun je NU al zetten om dit te doorbreken?

 

Ben je bereid om stappen te zetten?

Verlang je ernaar om dichter bij jezelf te komen, in je eigen kracht te gaan staan, eerlijk te zijn tegenover jezelf, jezelf serieus te nemen? In een gratis kennismakingsgesprek denk ik graag met je mee: renske@wijseneigen.com

 

Liefs,

Renske

 

 

 

You may also like

Leave a Comment