Home Geluk 5 mooie dingen aan de tijd waarin we ons bevinden, zie jij ze ook?

5 mooie dingen aan de tijd waarin we ons bevinden, zie jij ze ook?

by Renske Reniers
5 mooie dingen aan de tijd waarin we ons bevinden, zie jij ze ook?

Ik zal je heel eerlijk vertellen dat het tot vorige week vrijdag nog niet helemaal tot me doordrong: De ‘ernst’ en omvang van deze Corona situatie. Misschien had jij hetzelfde? Vrijdag gaf ik nog – vol enthousiasme en een beetje nietsvermoedend (de rebelse kant in mij vond het zelfs nog gewoon fijn om mensen aan te raken, ‘want het zou allemaal best meevallen’) – een training op een hele fijne school in Rotterdam en lunchte ik met collega’s. Het viel me wel op dat – bij de Albert Heijn – naast het tentje waar we zaten, heel veel auto’s stonden én toen ik even later in de tram zat de Lidl leek te ontploffen…

Mijn eerste reacties…’Dat het allemaal wel mee zou vallen’

S avonds zat ik bij een vriendin thuis en ook wij concludeerden dat ‘het allemaal wel mee zou vallen’. Zaterdag hielp ik andere vrienden met hun verhuizing en we hadden een spontane sleepover en samenzijn – toen de situatie zich al iets leek te verergeren en dit werd bevestigd door het nieuws dat mij persoonlijk raakte dat het onderwijs en horecagelegenheden vanaf maandag sloten (en als zzpér mijn hoofdinkomstenbron van trainingen op scholen geven, misloop) en ouders die bezorgd waren en we daardoor zelf ook in een angstmodus terecht kwamen. De angst om dierbaren te verliezen was toch wel de grootste. En misschien ook wel de angst voor het onbekende…

Zondagochtend besloot ik een geleide meditatie te geven voor mij en mijn vriend Maurits en dat heeft ons enorm geholpen om uit ons hoofd (het denken, gebaseerd op oude/angst gedachten – die als we niet uitkijken vrij spel krijgen) in ons lichaam te komen.

Door deze meditatie te leiden werd ik enorm geïnspireerd om dit zelf weer op te nemen in mijn dagelijkse ritueel én ik bedacht me dat ik meditaties geven ook heel erg tof vind én er stiekem al heel lang op mijn to- do list staat dat ik meditatie video’s op wil gaan nemen, maar ik allerlei excuses had om dit ‘nog’ niet te hoeven doen.

Dat brengt me bij mijn eerste mooie les van deze tijd, namelijk:

1. INTROSPECTIE. Doordat ik weinig trainingen geef en onderweg ben, heb ik dus letterlijk TIJD over om mezelf en mijn huidige situatie eens onder de loep te nemen. Waaraan besteed ik bijvoorbeeld meer tijd dan ik eigenlijk zou willen? Waaraan besteed ik überhaupt mijn tijd? Wat wil ik eigenlijk écht? Wat is werkelijk belangrijk voor mij? Wat heeft mijn PRIORITEIT? 50 vragen die mij daarbij helpen vind je hier.

Al vrij snel kwam ik tot de conclusie (ik kon niet echt meer om mezelf heen) dat ik nog veel te veel op ‘safe’ speel. Dat ik te weinig tijd had gemaakt voor mijn creatieve projecten/ wensen/ verlangens (e-book, werkboek + live (meditatie) video’s uitwerken).

En toen ik daar nog dieper in ging kijken (ook dat gebeurde gewoon) kwam ik bij een heel heel oud deel: mijn welbekende angst om te falen – niet goed genoeg te zijn, liet zich in vol ornaat zien. Ik voelde me klein en verdrietig. In paniek. Het werd me opeens duidelijk waarom ik dat wat ik het liefste doe uitstel. En waarvoor ik vervolgens allerlei excuses verzinnen of mooie verhalen voor mezelf kan bedenken waarom ik dat nog niet heb gedaan. Dit inzicht heeft heel heel veel met me gedaan én

brengt me bij mijn tweede mooie les van deze tijd, namelijk;

2.ASK! Doordat ik me realiseerde dat ik a) geen/weinig werk (en dus weinig inkomsten = paniek) en b) ik op zoek mag naar een nieuwe woning (nog grotere paniek en verdriet) c) alles me even naar mijn keel vloog en ik me heel verdrietig voelde, voelde ik de behoefte om me te verbinden met vrienden en familie en om hulp te vragen. Ik ben zo dankbaar dat ik tegenwoordig vaker mijn oprechte emoties toe durf te laten en deze te delen met anderen én nog meer dankbaar voor alle lieve mensen, steun en support die ik daarmee ontvang. Mensen willen meedenken. Mensen willen helpen. Wat een verademing!

Lang verhaal kort: Zoek – juist in deze tijd – steun, verbinding, contact met anderen, misschien wel nieuwe mensen/groepen , of herstel het contact met oude bekenden, vrienden, familie, collega’s. Een vriendin zei, toen ik mijn situatie die ik natúúrlijk heel groot maakte in mijn hoofd: We’re in this together.

Dat brengt me bij punt 3 mooie dingen van deze tijd:

3. VERBINDING. We’re in this together. Ik word zo zo zo blij van alle mensen (bekend of onbekend) die op wat voor manier hun steentje bijdragen. Zoals bijvoorbeeld mijn buurvrouw (als je dit leest, nogmaals dankjewel) haar bad (ik hou van in bad gaan) uitleende aan mij. Mensen die bloemen brengen naar mensen in de zorg. Weer anderen die hun diensten (Gratis) aanbieden. Supportgroepen. Ik vind het zelf zo fijn om te geven; een wijs mens heeft ooit tegen mij gezegd; ben en geef dát wat je wilt zien in de wereld.

En dat herinnerde en inspireerde mij om 2 live meditaties te hosten via Zoom én om een kaarten/tekeningenactie te starten voor mijn zusje, haar collega’s en jongeren & ouderen in de gehandicaptenzorg (waar inmiddels al meer dan 15 mensen heel hard aan het knutselen zijn!).

4. VERTROUW. Ik kijk al jaren bewust zo weinig mogelijk nieuws; noem me dom of onwetend, maar ik ben erachter gekomen dat ik me al die dingen heel erg aantrok en het nieuws onbewust bijdroeg aan mijn gemoedstoestand, wat mij vooral een angstig en onveilig gevoel gaf (vooral de negatieve dingen bleven bij me hangen). Ik kwam er ook achter dat de dingen die ik moest weten, die voor mij belangrijk en van waarde zijn; ik toch wel te horen kreeg. Linksom of rechtsom.

Dat geld voor mij ook in tijden met het Corona virus zo. Ik kies bewust wanneer ik mijn telefoon of televisie aanzet om het nieuws te kijken, informatie op te zoeken en social media te checken. Ben jij je er bewust van hoe vaak per dag je naar het nieuws kijkt? Toch nog heel even dit of dat checkt? Op je telefoon zit?

Sinds ik niet meer zo vaak het nieuws kijk, ben ik me er bewuster van geworden waar mijn gedachten naar uitgaan.

Ik sta regelmatig stil bij; waar heb ik invloed op? en waar heb ik geen invloed op? 

Niemand weet hoe het er precies uit gaat zien. What’s next. Maar ik weet wel dat ik de keuze heb hoe ik er mee om wil gaan.

Ik kies, en zeker in deze tijd, buiten dat ik dus ook overvallen word door angsten, paniek, verdriet etcetera om me te verbinden met vertrouwen. Dit doe ik bijvoorbeeld door elke avond voordat ik ga slapen mijn dankbaarheid uit te spreken, door de mooie dingen te willen zien gedurende de dag, ik luister en zing veel mantra’s:

Top 5 favo mantra’s                                                                 Mijn favo fijne liedjes

Ajeet Kaur – Indigo Sea                                                                        Spirit bird

Gayatri mantra                                                                                       I lived

Mooijbaba & Jai Sahaja                                                                        Guiding light

I am the light of my soul

Light of your grace

Online webinars/meditaties/ cursussen

Op Instagram delen @naomivanree @lionadalia @soraya.amber @charlotte.derksen @elmay.claassen @saartjedeleeuw.coach @dolly.nl @cosmic.woman – voor mij – hele waardevolle content (in hun stories) en zij bieden hun diensten aan :).

Sander van Hoek start volgende week met een detox, in een facebookgroep.

Op facebook volg ik graag het Energetisch journaal van Hilde Heijn, Bij Deborah en Fran Tielemans.

Ik kijk en luister graag naar youtube video’s van Nicky Verbeek (je bent vrij), Vera Helleman, Katie & Guy Hendricks.

Ik lees veel en graag en Cosmic Woman van Tessa Koop ligt momenteel in mijn bed, net zoals Inward van Yung Pueblo. Ik heb veel gehad aan het boek Stop met aardig zijn van Thomas d’ansembourg. Het boek Bezielend Coachen van Adriaan Hoogendijk. Spoedcursus Verlichting van Tijn Touber en De moed van imperfectie geschreven door Brene Brown.

5. DURF! Juist omdat we nu zoveel tijd hebben én dit ons volgens mij uitnodigt om nieuwe (of misschien wel bekende, maar weggestopte delen van) onszelf te leren kennen – neem a.l.s.j.e.b.l.i.e.f.t de tijd om naar jouw intuïtie te luisteren. En heb vervolgens de moed om datgene te doen waarvan je voelt dat het nodig is.

Hoe staat het bijvoorbeeld met jouw zelflliefde? Ben je gelukkig met hoe je eruit ziet? Met hoe jouw relaties zijn? Maak je genoeg tijd voor jouw creatieve projecten/wensen/dromen? Heb je werk dat je voldoening geeft? Waarom werk je eigenlijk? Zijn er dingen waar je al een tijdje mee rondloopt die jouw aandacht vragen?

Ik geef (bij deze) prioriteit aan datgene wat al heel lang borrelt (en niet durfde): mijn e-book, werkboek en live (meditatie) video’s. Waar ligt jouw prioriteit de komende tijd?

Ps. Ik ben hier (online) om je te begeleiden, om je bij te staan, met je mee te denken, mocht je daar behoefte aan hebben…

Ps2. Als je je nog niet hebt ingeschreven voor mijn nieuwsbrief/updates; zorg ervoor dat ik jouw e-mailadres heb (door mij een email te sturen naar renske@wijseneigen.com) !

You may also like

2 comments

Kelly 20 maart 2020 - 13:21

Ja, dat boek ‘Stop met aardig zijn’ . Ben ik nu ook aan het lezen! Zo waardevol <3
Herken wat je schrijft. Ik kom ook niet vooruit, omdat ik me zo onzeker voel en bang voel <3 I'll find a way

Reply
Renske 21 maart 2020 - 09:58

Danjewel voor jouw reactie. Tof om te horen dat je dat boek aan het lezen bent!

Angst is, uit mijn eigen ervaring, een hele mooie uitnodiging om dingen te onderzoeken voor mezelf.

Vind je het fijn om in de komende weken contact te hebben dmv videobellen?

Reply

Leave a Comment