Home Vrijheid Wat te doen in Porto? Over port wijnen en verborgen schatten!

Wat te doen in Porto? Over port wijnen en verborgen schatten!

by Renske Reniers

Wat je misschien (net zoals ik er pas achter kwam toen ik er woonde) niet wist, is dat Porto in 2017 en daarvoor ook al een paar jaar, verkozen is tot de beste Europese Bestemming. Zoals mijn zusje en mijn moeder zeiden: Het is heel verassend! Heuvelachtig, vlak, haven, strand, verstopte schatten; er is veel te ontdekken.

Ga jij binnenkort naar Porto of wil je er ooit eens heen? Dan deel ik graag mijn Porto tips met jou!

 

Slapen

Via Airbnb boekten wij ons appartement. AC Apartments – met de metro (naar Marques) super makkelijk te bereiken – twee haltes verder dan het stadscentrum (Trindade).

Er zijn veel opties. Van hotels, appartementen, hostels – in elke prijsklasse.

Ik persoonlijk vind Airbnb leuk, omdat je bij de locals verblijft.

Omgeving

Trindade, Aliados, Sao Bento en omgeving zijn historisch stadscentrum. Matisinhos ligt aan het strand. Gaia District is de overkant van het stadscentrum (hier kom je gemakkelijk door over de Ponte Luiz 1 brug te wandelen) en staat bekend om zijn Portwijn huizen.

DOEN!

 • Stap uit bij Trindade en loop via Praza de Liberdade richting het Sao Bento treinstation (houd je camera bij de hand)!
 • Als je omhoog loopt, kom je bij de Kathedraal, waar je misschien pelgrims onderweg naar Fatima of Santiago tegenkomt. Als je verder omhoog loopt, kun je de Ponte Luiz 1 brug oversteken naar Gaia District (en genieten van het mooie uitzicht)
 • Er zijn vanaf hier ook pijlen van de Camino Route, die je langs het stadscentrum van Porto leiden – op deze manier voel je je een beetje Pelgrim (be prepared- het is een hele klim!)
 • Als je bij Sao Bento rechts naar beneden loopt, kom je in een van de bekendste straten van Porto, waar straatmuzikanten en andere artiesten hun kunsten presenteren. Achter een rode deur, bijna aan het eind van deze straat, vind je een heel tof wijnbarretje met fijne locals aan het werk (Tip: probeer het kaasplankje!)
 • Loop deze straat naar beneden en je komt bij de rivier. Geniet van een drankje, terwijl je uitkijkt op de lokale boten, rivier, zonsondergang, shoppende mensen, live muziek en boven je de gekleurde huizen.
 • Trek een (mid) dag uit om Gaia District te ontdekken en geniet van een tour, maar zeker een Port wijn proeverij bij een van de locals. Wij namen een proeverij in een straatje, halverwege de ‘boulevard’, ter hoogte van Sandeman naar rechts. Een proeverij voor 5 portwijnen kostte 8 euro. Daarna proefden we ook wat portwijnen bij Kopke – de oudste port wijn maker van Porto! De prijzen verschillen per keuze, je krijgt echter een glas water en chocolaatjes bij elk glas dat je kiest. Tip: probeer ook witte portwijn!
 • Een rondje met de oude tram, voor 3 euro per persoon, het brengt je vanaf Rua de Cedofeita (het beste uitstappen bij Metrostation Aliados), verschillende kanten op.
 • We stapten uit bij een gedeelte dat we nog niet hadden gezien. Vlakbij de Bolhao markt. Hier vind je leuke winkelstraatjes en een hele mooie kerk de Santo Ildefonso. In deze wijk vind je ook een overdekte markt, genaamd naar het tramstation en de wijk: Bolhao.
 • Neem de metro naar Matisinhos – de kust – van Porto. Hier eet je de allerlekkerste verse visjes, in de zomer vanaf de grill. Stap uit bij Matishinhos Sul – en loop vanaf daar verder (vooral in de zomer aan te raden!)
 • Als je langer in Porto bent én van Yoga houdt: elke dinsdag en donderdag van 10:00 tot 11:30 les in Res de Rua (Alvares Cabral 263). Doe Marciá de groetjes van me ?
 • Wanneer je bij de Eclectial Towers, via het park de eerste straat rechts naar beneden loopt, kom je bij een heel leuk pleintje met uitzicht over de rivier. Je kunt hier eten en drinken zoals de Locals doen. ’s Avonds een aanrader om de zonsondergang te kijken!
 • Als je bij Rua de Cedofeita de tweede straat naar links neemt, kom je in het Art District. Je vindt hier heel veel graffiti en het brengt je naar leuke winkels. Als je helemaal doorloopt, kom je bij Rota da Cha, een hele fijne theewinkel mét relaxtuin. (Tip: neem de chocolade cake als deze op de menukaart staat!)
 • Ga naar Albergue de Peregrinos Do Porto – dit is de Pelgrims Albergue waar ik een tijdje verbleef – de vrijwilligers of de eigenaar Miquel, leiden je graag rond en kunnen je dingen vertellen over Porto! De tuin is heeeerlijk, als de zon schijnt! En doe Miquel & Rute de groetjes ?

ETEN

 • Aan de andere kant van de rivier – Gaia District – aten we bij een tentje dat ‘Maria’s’ heette. Een aanrader! Er hangt een leuke, gemoedelijke sfeer. Het is wel wat duurder, omdat het een toeristenlocatie is.
 • Als je de allerlekkerste Nata’s (één van de meest bekende lekkernijen van Porto) eet je bij Nandinha’s (deze is het beste te bereiken als je uitstapt bij Carolina Michaelis met de metro)
 • Wij werden verliefd op het tentje Pancha’s, vlakbij de opstap van de tram, je kunt er super lekkere rauwe vis schotels eten (en ook vlees), de entourage en muziek zijn super fijn en het personeel vriendelijk! Dit was onze favoriet! Tip: probeer Cru Peixes  [de rauwe vis] gerechten, op de eerste pagina van de menukaart!
 • In Rua de Cedofeita kun je heerlijk lunchen bij Presto Pizza – hier heb je echter veel andere lokale barretjes waar je kunt eten.
 • In de zomer: Bezoek het kleine kustplaatsje Angeiras, iets buiten Porto, de taxi brengt je erheen of je kunt het lopen vanaf een metrostation. Het is een authentiek vissersdorp én je kunt er de lekkerste verse vis eten (tegen lokale prijzen!)
 • Iets heel bekends is Fransesinha, een soort van tosti met friet en saus. Ikzelf heb dit nooit gegeten, maaaar het is een tip van de locals;)

 

Wij vonden Porto fantastisch,

Geniet en laat je verrassen!

X

You may also like

Leave a Comment