Home Geluk (Alleen) Even helemaal weg!

(Alleen) Even helemaal weg!

by Renske Reniers


adventure‘De verkeerde keuze’

Als geen ander weet ik hoe het voelt als je als pas afgestudeerde, student of starter (of zelfs gewoon als werkende Nederlander) bang bent om ‘de verkeerde keuze’ te maken. Je wilt het juist als pas afgestudeerde, student of starter allemaal perfect doen en de angst om zonder werk te zitten vliegt je naar de keel. Werken is belangrijk; er moet wel geld in het laatje komen om je appartement en rekeningen te betalen en om leuke dingen te doen. Blijven zitten waar je zit én alle kansen grijpen die zich voordoen lijken dus vanzelfsprekend de ‘goede keuze’. Maar is dit wel ‘de goede keuze’? En met goede keuze bedoel ik; gelukkige keuze (dat je iets doet waarvan je vaker blij word dan gestresst, moe of chagrijnig).

Even weg

Even helemaal weg’, hoe Centerparcs dat zo mooi als slogan gebruikt of gebruikte is een term waar velen achter ons computerschermen maar al te graag en vaak van dromen. Vakanties vinden we daarom fijn; dan kunnen we alles van ons alledaagse leven even naast ons neerleggen. Opeens kunnen we in het moment leven en hebben we tijd voor dingen waar we normaal gesproken nooit tijd voor maakten (lees: willen maken). Als we even helemaal weg zijn lijkt alles (vaak voor even) anders; de wereld om ons heen mooier en de mensen daarin ook. Even weg worden we (weer) verliefd op onze partners, zijn onze kinderen de liefsten, worden onze blikken verruimd en kunnen we de wereld aan.

Thuis

En als we weer thuis van even helemaal weg zijn, duurt het voor de meesten niet lang voordat gedachten weer de overhand nemen en onze hoofden zich vullen met vragen. De cirkel van het alledaagse leven is weer rond en thuis modderen we wat aan, mijmerend over dingen die in het verleden gezegd of gebeurd zijn of dromend over hoe onze toekomst beter gaat worden. En beter worden gaat het helaas nooit, totdat er IETS veranderd – het liefst vandaag. Als we ons dit beseffen, kopen we een duur sportschool abonnement (om ons vervolgens één keer per week uit te sloven) , starten we met het zoveelste dieet, stoppen we met roken en het minderen van alcoholische versnaperingen, kopen we mooie kleding en sieraden voor ons en verwennen we onszelf met dagjes weg.  Even voelen we ons de koning te rijk; nog nooit hadden we ons zo goed gevoeld, straalden we op deze manier en zijn we gevuld met nieuwe ervaringen! Dit gaat een tijd lang heel goed (als we ons tenminste tot deze verandering blijven overgeven en ons omringen met mensen die deze nieuwe levensvisie delen).

Ver weg

Alles wat ik hierboven heb beschreven is in een notendop hoe mijn leven eruit heeft gezien. De continue zoektocht naar wat bij mij paste en waar ik me goed bij voelde (en juist niet), was er een van uitersten en extremen. Het was een rusteloosheid en het allerergste was dat ik niet eens wist dat ik op deze manier leefde; ik was er zo in verstrikt geraakt. Totdat ik anderhalf jaar geleden werd overvallen door iets groters dan mijzelf; iets dat mij aanmoedigde om een enkele reis naar Bangkok (Thailand) te boeken. Ik besloot gehoor te geven aan dit idee en binnen een paar dagen had ik mijn ticket geboekt. Veel geld had ik niet en op de vraag waarom ik in godsnaam naar Thailand ging kon ik op dat moment ook geen antwoord geven.

Maar ik heb niet veel geld, en nu?

Het is grappig dat wij Westerlingen zo gefixeerd zijn op een middel dat geld heet. We hechten er zoveel waarde aan en raken al in paniek bij de gedachten dat we daar tekort aan zouden kunnen komen. En zeker als we op reis gaan is geld belangrijk; accommodatie, eten/drinken en dagtripjes. Maar wat we lijken te vergeten is dat er een wereld voor ons open kan gaan (of in ieder geval een nieuw perspectief) als we die gedachten een beetje loslaten en naar nieuwe manieren op zoek gaan. Uit ervaring weet ik dat er heel veel lieve en bijzondere mensen op deze wereld leven die jou maar al te graag meenemen in hun leven. Je kan dan bij deze lieverds eten, slapen of ze gaan met je op stap; ze willen er vaak niet eens veel geld voor hebben, want ze zijn blij dat men zich openstelt voor een andere cultuur.  Én het geheim is: dit kan over de hele wereld!

Rust en ruimte

(Ver) weg heeft mij de rust en ruimte gegeven om mijn leven van een afstandje te (durven) bekijken. Ik heb alles met een nieuw perspectief kunnen bekijken én dit heeft ervoor gezorgd dat alles veranderd is. Ik vroeg me  al snel af hoe ik het zo ver had laten komen; dat ik bijvoorbeeld een studie had gevolgd, waarbij ik in het eerste jaar al voelde dat het hem niet ging worden. Maar hé, het is zo gemakkelijk om verstrikt te raken in het leven; omdat je het altijd zo gedaan hebt, omdat het van je verwacht wordt  en doordat de mensen om je heen dit ook op deze manier doen.

Stel jezelf regelmatig deze vraag; Ben ik op dit moment aan het doen wat mij echt gelukkig maakt?

Als je eerlijk antwoord kan geven en het antwoord is ‘ja’, dan raad ik je (alsnog) aan om regelmatig alleen (even) ver weg te gaan. En als het antwoord vaker nee is, dan raad ik je aan om alleen ,iets langer dan even, ver weg te blijven én zeker als je geen geld hebt én nog meer als je twijfelt of je moet gaan.

Ik wens je rust, ruimte, geluk en nieuwe ervaringen!

P.s. Ik ben er voor je (mentale support)!

You may also like

2 comments

stephanie 9 augustus 2016 - 22:30

Mooie blog & heel herkenbaar! Ik blijf je zeker volgen ?

Reply
Renske Reniers 2 september 2016 - 04:01

Dankjewel voor je lieve bericht en voor het lezen! Ik lees je reactie nu pas, sorry daarvoor! X

Reply

Leave a Comment