Home Vrijheid 7 dingen die ik leerde tijdens mijn week offline

7 dingen die ik leerde tijdens mijn week offline

by Renske Reniers
7 dingen die ik leerde tijdens mijn week offline

Een week offline (toegegeven; ik heb echt wel een paar op facebook en instagram gespiekt en whatsappjes beantwoord)- gun ik mezelf te weinig. Al die kanalen- en eeeeven op mijn telefoon kijken- zijn nu eenmaal echt verslavend, en houden me tegelijkertijd ook weg bij waar het om draait: mezelf. Wie ik ben. Waar ik sta. Waar ik mee bezig ben. Hoe ik me voel. Hier en nu. En daar werd ik me tijdens deze week OFFLINE maar eens extra van bewust!

 1. Hoe belangrijk het is om mijn ruimte in te nemen
  Ik heb je al weleens eerder verteld dat ik hoogsensitief ben. En dit lijk ik nog weleens te vergeten, haha. Het is voor mij extra belangrijk om mijn eigen ruimte te hebben en mijn ruimte ook in te nemen (dit betekent dat ik de signalen van mijn lichaam serieus neem). Zeker na een drukke dag of week; dan heb ik tijd en ruimte nodig om op te laden. Daar werd ik me de afgelopen week wederom heel erg van bewust.
 2. Hoe snel ik vanuit mijn hoofd leef- in het denken schiet – en het contact met mijn intuïtie en gevoel verlies als ik niet genoeg tijd en ruimte neem voor mezelf, met als resultaat dat ik me laat leiden door verhalen die ik ooit ben gaan geloven over mezelf of ik pas mezelf aan.
 3. Met welke intentie ik dingen zeg/doe of plaats; vooral dat het belangrijk is om mezelf deze vraag regelmatig te stellen: Met welke intentie… (post ik iets op facebook, instagram, ga ik naar de kroeg, zeg ik ja of nee tegen een afspraak/collega/familie/vriend/vriendin, steek ik een sigaret op, stop ik een chocolaatje in mijn mond)? Toegegeven; mijn gedrag of dingen die ik zei hadden regelmatig als onderliggende (en onbewuste) boodschap om bevestiging of waardering te oogsten. Een confronterend besef en tegelijkertijd heel waardevol.
 4. Wat het effect is van 20 minuten wandelen bij een onrustig gevoel ’s Avonds na het eten had ik zin in een sigaret of chocolade en omdat ik me er niet aan wilde toegeven, voelde ik me onrustig. Ik besloot om te gaan wandelen. Gewoon 20 tot 40 minuten. Zonder telefoon. Resultaat : een leger hoofd en ik kon weer om mezelf en mijn verslavingsdrang lachen!
 5. Dat tussendoor liggen heel goed voelt – ik voelde me tussen afspraken door best moe en iemand herinnerde me eraan dat even 15 minuten liggen tussen activiteiten wonderen verricht. Ik heb dat eens uitgeprobeerd en het was heel ontspannend. Alsof ik ruimte creeer waar ik eerst automatisch door zou gaan.
 6. Hoe schrijven en tekenen me instant beter doen voelen
  ‘S avonds na het eten of na het wandelen wilde ik niet de hele avond op Netflix hangen of op mijn telefoon kijken. Ik pakte m’n knutselset erbij en ging van alles tekenen en schrijven. Ook dit helpt me meteen van de behoefte aan tv, sociale media en laptop af!
 7. Wat mild zijn voor jezelf met me doet
  Ik heb de neiging om hard voor mezelf te zijn. Deze week werd ik me daar weer extra van bewust tijdens het schrijven van innerlijke dialogen en opdrachten voor mijn opleiding. Ik probeer wat liever en milder te zijn voor mezelf en dat voelt een stuk beter! Bijvoorbeeld meer tijd voor mezelf linlassen om naar mijn gevoel te luisteren.

Ik ga dit zeker vaker inlassen als een soort van challenge of uitdaging voor mezelf. Zoals dat ik regelmatig mijn telefoon uitzet ‘ s avonds tot een uur nadat ik wakker word.

Hoe gaat dat bij jullie? Herken je iets van wat ik schrijf? Zou je ervoor openstaan meer online met jezelf te zijn (offline dus;)?

Ik wens je waardevolle inzichten!

You may also like

Leave a Comment