Home groei 6 Reminders die je niet vaak genoeg kunt horen

6 Reminders die je niet vaak genoeg kunt horen

by Renske Reniers
6 Reminders die je niet vaak genoeg kunt horen

Als je een beetje op mij lijkt (en ik geloof dat je dat doet, want we zijn tenslotte allemaal maar mensen), dan herken je vast dat je het jezelf met tijden ontzettend moeilijk kan maken. Je hebt wellicht het gevoel dat je sneller zou moeten gaan dan je nu gaat, zou willen dat bepaalde dingen er anders uit zouden zien in je leven, vind het klote om te accepteren waar en wie je nu bent (of vind het moeilijk om dat toe te geven en überhaupt stil te staan bij jezelf), situaties lijken zich te herhalen (en allerlei angsten drijven boven) en niet te verbeteren en hebt soms geen idee waar je het zoeken moet.

Goed nieuws, you’re not the only one (dat gaf en geeft mij althans een beetje verlichting, want ik heb oprecht vaak gedacht dat ik he-le-maal knetter (aan het worden) ben).

Het helpt mij om – en met name in de herfst en de winter – momenten in te plannen van totale rust. Lees: Geen wifi en met mezelf zijn en doen waarvan ik voel dat ik er zin in heb.

Deze dagen gunde ik mezelf de afgelopen weken én dit zijn inzichten die telkens terug keren in mijn leven, maar ik vergeet ze regelmatig als ik weer eens in zo’n hersenspinsel zit, wellicht geven ze jou inspiratie en moed, net als dat ze dat bij mij doen.

Ps. Dit is een mega lange blog 🙂

Dingen komen wanneer ze moeten komen. Het geeft rust en geluk om daar gewoon op te vertrouwen’ – Raoul de Jong

Ik kan mezelf dus ontzettend vergelijken met anderen. En dat doe ik vooral op momenten zoals ik hierboven beschreef. Collega ondernemers/ anderen doen het per definitie beter als ik; ze hebben bijvoorbeeld meer likes en mijn god wat kan ik jaloers zijn op de hoeveelheid waardevolle content die ze creëren. Vergelijken komt voort uit angst. Uit de onderliggende wond/gedachte dat ik niet goed genoeg ben. Het helpt me niet, dat weet ik.

Wat me wel helpt is dankbaar zijn dat ik het opmerk. Dat ik hierover eerlijk durf te zijn naar mezelf en vertrouwelingen.Het helpt me ook om te weten – want ik weet dat echt als ik in stilte ben en mezelf dat gun – dat je altijd bent waar je nu moet zijn. Dat wéten en accepteren, geeft rust en vertrouwen. Ik vind dit mijn rust in meditatie en wandelen. Zo volgde ik laatst de 21 days Abundance Challenge van Deepak Chopra (te vinden op Youtube) wat me erg heeft geholopen.

 Om jezelf te leren kennen, moet je kijken hoe je met andere mensen omgaat’ – Bruce Lee

Ik gebruik zulke momenten/dagen/weken om te reflecteren. En geloof me, dat is niet altijd leuk. Ik kwam er bijvoorbeeld (wederom) achter dat ik het mega lastig vind om me te verbinden met mensen. Met mijn partner. Familie. Vriendinen. Zo keek ik gister een video van Tony Robbins waarin hij zei dat we dingen vaak niet willen zien zoals ze zijn – maar juist erger maken in ons hoofd – omdat we bang zijn voor afwijzing, of dat het toch niet gaat werken (dit werkt dus als een soort beschermmechanisme – waarin ik mezelf enorm herken) en hij de tip gaf om aan je emotional fittness te werken; oftewel je authentieke gevoelens leren kennen en deze (h)erkennen en uiten.

 Doe de dingen die de meeste liefde in je wekken! Theresia van Avila

Laatst vroeg een vriendin zich hardop af; ‘Hoe kunnen we creativiteit opwekken/toelaten/vinden wanneer we 40 uur per week werken en daarnaast ons hele bestaan druk zijn met andere dingen?’ Zo voelde ik me de afgelopen weken een beetje. Ik voel dat wel vaker zo. Misschien herken je dat ook wel? Zo heb ik de afgelopen weken geschilderd, tekeningen gemaakt in het zand, wandel ik elke dag, las ik ‘Spoedcursus Verlichting’’ van Tijn Touber, kijk ik documentaires en films zoals The Work (op VPRO), luister ik elke ochtend naar een talk van Sadguru (‘Organize your mind and anything you wish will happen’ is een van mijn favorieten) of Tony Robbins, schrijf ik me in voor webinars van Eelco de Boer, SoV’s Choice en Simone Levie, zing ik (mantra’s van Krishna Das) zeg ik afspraken af (en plan ik spontaan nieuwe afspraken) en spendeer ik de tijd met dingen die goed voelen én als ik daarvoor bewust de tijd neem en maak krijg ik opeens de meest creatieve invallen. Ik ben benieuwd; Hoe vaak gun jij jezelf van dit soort momenten/dagen/weken?

 It’s okay to be at a place of struggle. Struggle is a place of growth. Even the most evolved beings find themselves in a place of struggle now and then. In fact, struggle is a sure sign to them that they’re expanding; it’s their indication of real and important progress. The only one who doesn’t struggle is the one who doesn’t grow. So if you’re struggling right now, see it as a terrific sign – and celebrate your struggle’ – Neale Donald Walsch

Toegegeven; ik heb ook liever dat het altíjd goed met me gaat. Dat ik opsta vol inspiratie. Me stralend en blij voel. Alle dagen. Dat mijn relatie zou bestaan uit alles behalve twijfels en onzekerheden en dat we gewoon gelukkig door het leven zouden kunnen gaan (zoals in een RomCom), dat mijn bedrijf lekker gaat en ik fijne en authentieke dingen creëren– zonder al te veel moeite. En toch – en dit weet ik inmiddels heel erg zeker – is dat niet hoe het altijd kan zijn. Dit van mezelf verlangen – en believe me – en waarschijnlijk jij ook als je tot dit punt deze blog aan het lezen bent – kost me onwijs veel energie. Omdat ik daarmee een wezenlijk stuk van mezelf onderdruk – die er ook is. En steeds meer mag zijn. Ik ben er dankbaar voor; dat ik struggle. Dat ik met tijden de wereld niet begrijp. Dat ik mezelf niet begrijp. Dat dingen die me altijd blij maakte me niet meer dat gevoel geven. Ik ben dankbaar dat ik daarover na mag denken én dat serieus neem – hoe verwarrend dit ook moge zijn en voelen. Het zet me aan het denken. Aan het voelen. En dat leidt altijd tot iets nieuws. Hoe gaat dat bij jou – durf jij onleuke emoties toe te laten?

‘There’s always a way – if you’re committed’ – Tony Robbins

We willen vaak zovéél van onszelf, anderen en het leven. En toch vergeten we daarbij een wezenlijkse stap. Commitment. Herhaling. Elke dag tijd besteden aan datgene waarin je bereid bent dit aan te pakken. Dus niet ‘oh, als ik op vakantie ga dan gaat het vast beter’, of ‘na die yogales voel ik me vast beter’, ‘als mijn partner verandert, dan komt het vast goed’. Commitment gaat voor mij over verantwoordelijkheid. Over de bereidheid die ik neem – stappen die ik elke dag of in ieder geval zeer regelmatig zet om datgene te bereiken wat ik het allerdiepste wens. Ik begrijp ook dat je dat regelmatig vergeet ; ik ook – en daarom wil ik mezelf en jou er graag aan herinneren: Ben eens eerlijk: Hoe vaak sta jij stil bij jouw verlangens en wensen? En hoe vertaalt jouw bereidheid zich in het dagelijks leven

Vier je successen (hoe klein dan ook!)

Ik heb een historie (en dat doe ik nog steeds) van hard zijn voor mezelf. Méér willen. Nog méér willen en zijn. Verbeteren. Aanpassen. Groeien. Ik zie dat bij onwijs veel anderen; het streven naar datgene waar of wie we nu per definitie niet zijn. En dat steven is mooi – doelen hebben prachtig, maar daardoor kan ik soms vergeten wie ik wél ben – nu – en welke stappen ik al wel (heb ge) zet. Dankbaarheid speelt hierin een hele grote rol voor mij, want hoe kun je méér ontvangen en daar blij mee zijn, als we nu niet kunnen zien wat er is? Neem jij weleens de tijd om te reflecteren? Om het afgelopen jaar door te nemen? Je mijlpalen op een rijtje te zetten – hoe klein ook?

Ps. Mocht jij net als ik – soms goede voornemens hebben en het lastig vinden om ze uit te voeren – geef jezelf een schop onder je kont of neem iemand in gedachten die jou en schop onder je kont mag geven! I am here. renske@wijseneigen.com

You may also like

Leave a Comment