Home Geluk 6x Minder worden, meer zijn tips

6x Minder worden, meer zijn tips

by Renske Reniers
6x Minder worden, meer zijn tips

 

Ik heb ooit de overtuigingen opgepikt dat ik van alles zou ‘moeten’ voordat ik kan zijn. Er mocht zijn. Vanuit deze overtuigingen dacht ik  bijvoorbeeld dat een opleiding en een bijpassende carrière me van alles op zouden leveren. Een soort van materiële zekerheid. Ik dacht dat ik slanker moest zijn dan ik ben, zodat ik mezelf mooier vond en anderen dat dan ook zouden vinden. Dat ik veel geld zou moeten verdienen. Dat ik een leuke vriendin zou moeten zijn – een goede, lieve dochter.

Wat ik me tot een paar jaar geleden niet realiseerde is dat er helemaal niets mis is met deze overtuigingen, alleen waren het niet mijn overtuigingen. Ze passen ook niet bij mij. Ik heb ze lukraak overgenomen – mijn hoofd is allerlei verhalen gaan bedenken – en dit hield me al die tijd weg van wie dat ik werkelijk ben. In mijn hart. Het hield me weg bij gewoon zijn.

Wanneer ik de controle durf los te laten én dat gebeurd wanneer ik de gedachten – angsten en patronen van mijn hoofd herken, kan ik gewoon zijn en wanneer ik ben lijken dingen als vanzelf te stromen. Dan hoef ik niet heel hard te werken, mezelf voorbij te lopen, mezelf aan te passen, mezelf dingen op te leggen.

In deze blog deel ik 6 tips die mij helpen om minder te worden en meer te zijn:

  1. Neem jezelf serieus en luister naar je lichaam – Hoe voel jij je over het algemeen? Opgewekt, blij, enthousiast, geïnspireerd? Moe, ongemotiveerd en het gevoel dat jij geen controle hebt over wat er in jouw leven gebeurd? Probeer daar eens bij stil te staan. Hoe je je voelt.
  2. Sta jezelf toe om te rusten – Tijdens mijn coachingsgesprekken en gesprekken die ik voer met mensen is het antwoord vaak RUST op de vraag ‘wat heb je nu nodig’? Ik denk dat rust het grootste verschil heeft gemaakt in mijn leven. Ik werk bijvoorbeeld bewust drie dagen in de week. En daarnaast trek ik anderhalve dag uit voor mijn opleiding en coachingsgesprekken. Ik zorg ervoor dat ik minimaal 2 avonden in de week voor mezelf vrij houd en minimaal 2 ochtenden zodat ik kan wandelen.
  3. Probeer tijdens die rustmomenten jezelf ook echt rust te gunnen – Voor mij werkt het om mijn telefoon ’s avonds – tot een half uur als ik uit bed kom – uit te zetten, zodat ik niet de hele tijd op Instagram, Facebook en andere sociale media zit. Lees bijvoorbeeld een boek. Koop je favoriete tijdschrift ( I LOVE Happinez en Flow). Ontdek een nieuwe hobby.
  4. Leer jezelf rituelen aan – Het is bewezen dat wanneer je minimaal 30 dagen iets volhoud dit een patroon word, en patronen leiden tot positieve veranderingen. Meer over waarom rituelen belangrijk zijn, lees je hier.
  5. Ga de natuur in! De natuur heeft een helend effect. Heb je een stressvolle dag gehad? Rijd even naar het bos, voordat je naar huis gaat. Maak een wandeling na het eten. Alleen, met je vriend/man/een vriendin of met je kinderen. Het zijn kleine dingen.
  6. Neem de tijd om jezelf te leren kennen – Dit kan bijvoorbeeld door jezelf vragen te stellen (over wie je bent, wat je belangrijk vindt, hoe de beste versie van jezelf eruit ziet, hoe je droomleven er over een jaar uitziet, bijvoorbeeld).  Ben jij je bijvoorbeeld bewust van overtuigingen die je hebt? De tijd nemen kan bijvoorbeeld ook door een psycholoog,coach of hulp te zoeken om de balans op te maken van je leven. Om eens te sparren. Te delen. Het geeft rust en helderheid wanneer je de tijd neemt om jezelf te leren kennen.

Maak jij genoeg tijd om minder te worden en hoeven en meer te zijn?

 

Liefs,

Renske

You may also like

Leave a Comment